Nieuws

Atelier van Licht in Eindhoven komt er uiteindelijk niet.

GLOW Festival heeft twee weken voor de go / no go datum besloten de uitnodiging om Atelier van Licht in het op te richten LightLab te vestigen in te trekken. Zij bemerkten weerstand bij collega-cultuureducatie-instellingen binnen Eindhoven die aangaven Atelier van Licht als onwelkome concurrent te zien en niet als verrijkende partner.  Bestuur en projectteam van Atelier van Licht betreuren deze stellingname en beslissing ten diepste. 

31/08/2017

Atelier van Licht toch naar Eindhoven?

Festival GLOW + de Gemeente Eindhoven nodigen Atelier van Licht uit om in het najaar van 2017 het Atelier te realiseren in het driejaarlijkse LIGHT LAB.
Alle inspanningen zijn nu hierop gericht...

21/03/2017

ATELIER BOUWPLAATS in Nautilus

ATELIER BOUWPLAATS in woon-werkgebouw Nautilus is geopend: een atelier voor kinderen van 2-12 jaar met hun ouders/begeleiders waar ze vrij kunnen experimenteren, spelen, bouwen en verbeelden. Initiatiefnemers: VvE Nautilus, Annemieke Huisingh en Atelier van Licht. TOEVAL GEZOCHT ontvangt in dit atelier schoolgroepen.

Open op za, zo van 13 – 17 uur en wo van 14-17 uur. Adres: Eef Kamerbeekstraat 1006, 1095 MP Amsterdam. Van 29 oktober tot 23 december 2016. TOEGANG VRIJ 

07/11/2016

Pop up Atelier van Licht in Centraal Museum, Utrecht

In de tentoonstelling Lekker licht in het Centraal Museum is een mini Atelier van Licht gebouwd. In dit paviljoen kan het publiek vrij onderzoeken, experimenteren en verbeelden met licht. Het is ontwikkeld door het projectteam en vormgegeven door Studio Harm Rensink.
Dit atelier maakt deel uit van een prachtige tentoonstelling van lichtkunstwerken die vanaf 17 oktober 2015 t/m 24 januari 2016 in het Centraal Museum te zien is.

Voor meer informatie: website van het Centraal Museum >>

16/10/2015

Atelier van Licht naar Eindhoven!

Groot nieuws! Projectteam en bestuur van Atelier van Licht zijn al geruime tijd in overleg met het gemeentebestuur van Eindhoven om Atelier van Licht daar te vestigen. En nu is de mooist denkbare locatie beschikbaar gekomen: op de eerste verdieping van de Witte Dame, het oudste fabrieksgebouw van Philips recht tegenover het Philips Museum. Een belangrijke stap!

01/12/2014

Atelier van Licht naar Eindhoven?

Het wordt spannend de komende maanden: een prachtige locatie, de steun van de Gemeente Eindhoven, Science Center NEMO en Philips doen mee en al vele enthousiaste andere partners .

Lukt het om genoeg geld bij elkaar te krijgen?

11/11/2014

Reggio Emilia in Amsterdam, scholing voor medewerkers en bestuur Atelier van Licht

Op 26 en 27 juni heeft Giovanni Piazza, ervaren atelierista en initiatiefnemer van Raggio di Luce in Reggio Emilia, twee dagen het projectteam, de medewerkers en het bestuur van Atelier van Licht scholing gegeven. Reflecties op documentatievoorbeelden uit het pilot project in het Stedelijk Museum, discussies over fundamentele vragen en verschillende presentaties maakten deze twee dagen bijzonder vruchtbaar en waardevol voor alle deelnemers. 

28/06/2013

Ruim 4900 bezoekers in 15 dagen!

Het pilotproject in de studio's van het Stedelijk Museum was een groot succes. Families met kinderen van alle leeftijden stroomden binnen, keken soms alleen even rond, bleven heel vaak een uur of zelfs twee tot drie uur in alle rust onderzoeken, verbeelden en experimenteren. Kinderen voelden zich snel op hun gemak en toonden hun nieuwsgierigheid en experimenteerlust, (groot)ouders lieten zich gemakkelijk verleiden met hen samen te werken. De sfeer was ondanks de drukte rustig, vrolijk en geconcentreerd.

15/01/2013

16 DAGEN LANG HET ATELIER VAN LICHT IN HET STEDELIJK MUSEUM, VOLG DE BLOG

Het Atelier van Licht realiseert in de kerstvakantie een pilotproject in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Jonge kinderen en hun (groot)ouders kunnen vrij experimenteren met vele verschillende verschijningsvormen van licht. Creativiteit, onderzoek en experiment kunnen hier bloeien, zowel kunstzinnig als wetenschappelijk. Ouders, grootouders en begeleiders kunnen met jonge kinderen rustig neerstrijken en de kinderen krijgen hier het voortouw voor hun creatieve experimenten en verbeelding.

Er zijn zeven verschillende 'zones van onderzoek': schaduw-werelden, toveren met projecties, magisch tekenen met licht, lichttafel, gekleurd licht, licht breekt en een teken- en reflectiehoek.

30/12/2012

Pilot-project van start: samenwerking met Stedelijk Museum, Amsterdam

Van 22 december 2012 t/m 6 januari 2013 vindt het pilotproject Atelier van Licht plaats in de studio’s van het Stedelijk Museum, Amsterdam.
Jonge kinderen (3 t/m 8 jaar) en hun (groot)ouders of begeleiders zijn de hele dag welkom om te experimenteren, onderzoeken en creëren in de inspirerende ruimte!

In Atelier van Licht komen kunstzinnige en natuurkundige aspecten van licht samen in een aantal werkstations. Bezoekers kunnen deze werkstations gebruiken om verschillende verschijningsvormen van licht te onderzoeken, waaronder reflectie, projectie, fosforescentie, kleurmenging en kleursplitsing. Er zijn installaties gebouwd met diverse lichtbronnen, lichttafels, overhead-projectoren en een fosforescerende wand, waarop de kinderen met licht kunnen tekenen.

Ook de collectieopstelling van het Stedelijk, met lichtinstallaties van onder meer Dan Flavin, Bruce Nauman en Simone Forti, inspireert om op een nieuwe manier naar licht te kijken.

29/11/2012

PILOT-PROJECT

Iedereen welkom tijdens de kerstvakantie

Het is de bedoeling om van 22 december 2012 t/m 6 januari 2013 een kleine eerste versie Atelier van Licht aan het publiek te presenteren. Hier kunnen jonge kinderen en hun ouders aspecten van het fenomeen licht onderzoeken en er mee experimenteren. Ze kunnen vrij inlopen of zich voor een speciale workshop inschrijven. De partner en locatie van Atelier van Licht maken we bekend zodra er definitieve afspraken zijn gemaakt.

Op de hoogte blijven van Atelier van Licht? Geef je op voor onze nieuwsbrief!

15/10/2012